De kracht van de ervaring

Door te doen, te maken, te ervaren en te beleven kan iets eigen gemaakt worden. Het krijgt betekenis en kan geplaatst worden.

Zoals met zoveel in het leven kunnen dingen pas echt begrepen worden en eigen gemaakt worden wanneer je het zelf beleeft. Je kunt bijvoorbeeld wel bedenken hoe het zou zijn als…. Maar als je het doet, bent en ondergaat, dan weet en voel je pas echt wat het met je doet en de invloed die het op je heeft.
‘Het weten’ en ‘het voelen’ zijn twee verschillende dingen.

Je kunt iets vertellen dat zo is, zo werkt of als opdracht mee geven, maar het echt begrijpen en ook intern zo voelen kan vaak pas wanneer het is beleefd en ervaren. De uiting daarvan en ermee omgaan op een manier die bij je past kun je dan ook pas goed toepassen, dankzij de ervaring.

Door het “doen” (onder begeleiding) kom je tegen waar je vastloopt, wat je wensen zijn, wat je mogelijkheden zijn en hoe je daarmee om zou kunnen gaan. Ook het ermee om leren gaan kan in speltherapie worden beleefd, ervaren en geoefend zodat het eigen kan worden.

Een eigen voorbeeld is de beroepsopleiding tot speltherapeut. Toen ik startte als speltherapeut kende ik de theorie en had ik voldoende geoefend om speltherapeut te zijn. De speltherapeut die ik zou worden moest nog vorm krijgen door het uitgebreid te beleven en ervaren; te voelen en te ondergaan. Wat past bij mij, wat niet en hoe ga ik daar dan mee om, hoezo op die manier, waar wijk ik af van wat ik heb geleerd en waarom juist wel afwijken of beter van niet etc. etc.

In speltherapie draait alles om de beleving en ervaring, want spelen is doen, maken, ervaren en beleven.

De ervaring laat als het ware een blauwdruk achter. Onuitwisbaar.

Hoe die verandering uiteindelijk vaak tot stand komt en wat een speltherapeut daarvoor doet en hoe hij/zij faciliteert zal ik later in een ander artikel op de site plaatsen.