DE THERAPEUT(en)

Daniëlle Hoogwerf

Wat ons drijft, beweegt, raakt en hoe we hiermee om gaan, in hoeverre we daar zelf invloed op hebben en wat daarvoor nodig is, zijn onderwerpen waar ik me altijd al voor geïnteresseerd heb en waar ik nu al bijna twintig jaar mijn werk van heb gemaakt. 

Toen ik erachter kwam dat ik het kon combineren met een andere interesse, namelijk spelen, hoefde ik niet lang na te denken en ben ik tien jaar geleden verder gaan studeren voor speltherapeut. 

Mensen vragen wel eens wat een speltherapeut dan eigenlijk doet, want hun kind speelt toch ook gewoon thuis.

Je zou het kunnen vergelijken met als jij of ik naar een psychotherapeut zou gaan. Wij kunnen ook gewoon met iemand uit onze omgeving praten en toch is dat bij een psychotherapeut anders, die gaat anders met taal en het gesprek om waardoor je verder kan komen. Zo is dat ook met speltherapie. Een speltherapeut kijkt anders naar spel en zet het anders in waardoor een kind verder kan komen

Wat valt er nog meer te "weten" over mij waar je niet per se iets aan hebt, maar als je nieuwsgierig bent, lees dan vooral het volgende: 

  • Ik heb nu meer speelgoed dan ik vroeger ooit heb gehad
  • Ik hou van dingen leren door ze te doen. Om meer over aardrijkskunde, scheikunde, topografie e.d. te leren, ben ik wijncursussen gaan doen. Van wijn word je slimmer dus. 
  • Er zijn mensen die vinden dat ik de vaatwasser niet goed inruim
  • Ik ga soms zonder tandenpoetsen naar bed, omdat ik er gewoon geen zin in heb of omdat ik net iets heb gegeten en ik daar geen resten van in mijn borstel wil hebben. (Ochtenden sla ik nooit over)
  • Ik zet altijd de containers buiten en dankzij mijn buren, die dat nooit vergeten te doen, hoef ik er niet zelf aan te denken. Tijdens de laatste avondronde met Maj zie ik hem bij hen staan zodat ik die van ons ook netjes op tijd buiten heb staan. 
  • Ik ben goed in klussen en lekker eten opeten

Maj

Dit is Maj. De andere therapeut in de praktijk. Haar moeder is een australian shepherd/berner sennen en haar vader is een bordercollie. 
Ze is ontzettend attent, gevoelig en zachtaardig. 

Ik ben blij dat ze graag met me samenwerkt. Soms kan Maj veel beter of sneller dingen voor elkaar krijgen dan ik.

Mocht jij of jouw kind allergisch of bang zijn voor honden laat het me dan even weten, dan kan ik daar rekening mee houden. 

Weetjes over Maj: 

  • Als ze over the top gaat, meestal omdat ze heel erg moe is, hoeven we alleen maar met een speciale stem te zeggen dat ze lekker mag gaan slapen en dan gaat ze dat meteen doen :) 
  • Ze weet veel over het opvoeden van een hond, daarom heeft ze ons er zo veel over geleerd door het ons in de praktijk te laten ervaren
  • Ze is een echte teamplayer
  • Als ze iets van je wil, dan gaat ze tegenover je staan en blijft ze je aanstaren (bordercollie). Om wat kracht bij te zetten kan ze er ook bij gaan brommen